Am încercat de
curând varianta româneascǎ a skordalia, pe numele ei scordolea şi oh! boy, ce
dezastru a fost. Cred cǎ dacǎ aş fi stat sǎ mǎ gândesc cǎ nuci şi ulei (oricât
ar fi el de puţin) nu au cum sǎ fie o combinaţie trǎsnet în lumea mea, poate
m-aş fi scutit de bǎtaia de cap.
Cu totul altceva
este skordalia greceascǎ, care e usturoiatǎ şi fǎrǎ nuci :D. Am ales s-o fac
azi pentru cǎ m-am hotǎrât sǎ ţin post în fiecare miercuri şi vineri... cam
pentru tot restul vieţii, deşi e foarte greu, mai ales vinerea...
În fond, nu cred în diete (am avut o mulţime de suferinţe de pe urma lor şi
m-am decis sǎ nu mai urmez niciuna care sǎ-mi zicǎ ce sǎ fac şi mai bine fac de
capul meu pentru cǎ eu ştiu mai bine, zǎu aşa!) şi postul de douǎ zile e un
regim de viaţǎ care mi se potriveşte.
Ingrediente:
½ kg cartofi
5-7 cǎţei de usturoi
Ulei de mǎsline
Oţet
Sare, piper
Se curǎţǎ, se
fierb şi se paseazǎ cartofii. Ca sǎ meargǎ mai uşor piureul, am adǎugat şi câte
puţin din apa în care au fiert cartofii.
Se zdrobeşte usturoiul în mojar, se adaugǎ
puţin ulei şi se freacǎ pânǎ se formeazǎ o pastǎ cremoasǎ. (Mie 7 cǎţei de
usturoi mi s-au pǎrut mulţi, trebuia sǎ rǎmân la cât am pus iniţial, 4 mari şi
doi mai micuţi). Am pus pasta aceasta peste piureul de cartofi, am adǎugat puţin
oţet (eu am avut balsamic), piper alb şi negru şi am amestecat.
Am lǎsat o orǎ
la frigider şi am mâncat cu sfeclǎ fiartǎ. Şi pentru cǎ mi-au mai rǎmas câţiva
cartofiori, am încropit şi o salatǎ orientalǎ.
Kali orexi!
Etichete: aperitiv, Bucatarie greceasca, cartofi, usturoi