Aveam cireşele
astea în frigo de când m-am întors de la munte şi cum gǎsisem reţeta perfectǎ
pentru ele, am zis de ce nu? Adicǎ ce poate sǎ se întâmple dacǎ bag ceva la
cuptor pe cǎldurile astea? Nu m-am speriat, m-am hidratat corespunzǎtor, am
spart o farfurie drǎguţǎ in the process, dar pǎtrǎţelele astea m-au mulţumit pe
deplin. Ȋmi place crumble-ul, tre’ sǎ ţin minte. Ȋn general, eu am oroare de a
face dospeli, aşa cǎ prǎjiturica asta fǎrǎ cocǎ propriu-zisǎ mǎ face sǎ par o
zânǎ a aluaturilor.
Ingrediente:
3
mâini de cireşe
300
de grame fǎinǎ
300
grame zahǎr
1
linguriţǎ praf de copt
150
grame unt
1
ou
Coaja
şi sucul de o lǎmâie
2 linguriţe amidon
1
vârf de sare
Se scot sâmburii
cireşelor. Tǎiem cireşele în jumǎtǎţi.
Cuptorul se
încinge la 180 de grade. Se unge o tavǎ cu unt şi se tapeteazǎ cu hârtie de
copt.
Ȋntr-un bol se
amestecǎ 200 de grame zahǎr cu toatǎ fǎina şi praful de copt, se adaugǎ coaja
de lǎmâie, iar cu o furculiţǎ se încorporeazǎ untul şi oul. Aluatul va fi unul
sfǎrâmicios. Se pune jumǎtate din acest aluat în tavǎ şi se preseazǎ cu mâna
pânǎ ce este rǎspândit în mod egal pe toatǎ porţiunea tǎvii. Eu aici m-am
grǎbit puţin şi am folosit mai mult de jumǎtate şi nu mi-au rǎmas destule „firimituri”
pentru partea de sus.
Ȋntr-un alt bol
punem zahǎrul rǎmas (100 de grame), sucul de lǎmâie şi cireşele şi amestecǎm
încetişor. Amestecul acesta se pune peste aluatul din tavǎ, iar deasupra,
cealaltǎ jumǎtate de aluat.
Se coace în cuptorul
încins timp de 45 minute sau pânǎ scobitoarea iese curatǎ.
Se taie dupǎ ce
se rǎceşte complet şi, dupǎ preferinţe, se presarǎ cu zahǎr pudrǎ.
Bon app’!Etichete: cirese, oua, tarta, unt