Ȋn ultimele
zile, am vorbit şi am auzit vorbindu-se de Bulgaria şi mǎ tot gândesc la
lanurile de lavandǎ pe care tiza mea le laudǎ cu neruşinare AICI şi la ferma de scoici de la Dalboka, Balcic şi
grǎdinile lui. Şi mai aveam şi supa asta în minte. Oare planetele vor sǎ-mi
zicǎ ceva? A girl can only hope.
Taratorul este o
supǎ de castraveţi care se face cu precǎdere în Bulgaria, - se mai întâlneşte
şi în Macedonia, Albania şi Turcia- , unde oamenilor le-a fost prea cald la un moment dat şi s-au
gândit la aceastǎ supǎ care aduce aminte de tzatziki.
Ingrediente:
½
kg de castraveţi
600
grame de iaurt grecesc
Ulei
de mǎsline
Mǎrar
Un
pahar de apǎ
1
cǎţel de usturoi
Castraveţii se
curǎţǎ de coajǎ şi se dau pe rǎzǎtoarea micǎ. Eu am pǎstrat unul pe care l-am
tǎiat în bucǎţele mici pentru extra crunchiness. Se scurg de apǎ în pumni şi se
adaugǎ peste iaurtul bǎtut puţin înainte. Se rade şi usturoiul (eu am pus doar
unul dar voi puteţi pune mai mulţi, o sa aibǎ un gust mai pregnant şi mai bun),
se adaugǎ mǎrar dupǎ poftǎ (cât mai mult pentru mine) şi vreo douǎ linguri de
ulei de mǎsline, un pahar de apǎ sau mai mult, în funcţie de cât de lichidǎ
vreţi supa, se ţine la frigider pânǎ se rǎceşte bine şi se serveşte.
Ne-am rǎcorit, acum
mergem sǎ vedem nişte acrobaţii pe cer la Bǎneasa.
Bon app’!
Etichete: bulgaresc, castraveti, iaurt, marar, supe si ciorbe, usturoi