Dulcele ǎsta a
fost mai mult un experiment: am vrut sǎ vǎd dacǎ pot sǎ înlocuiesc nişte
ingrediente ca produsul final sǎ fie puţin mai dietetic, sǎ spunem. Evident cǎ
a rǎmas tot un dulce şi nu are rost sǎ mǎ pǎcǎlesc de pomanǎ dar îl declar
reuşit chiar dacǎ îi lipsesc ingredientele originale.
Modelul meu în
cheesecake-uri a fost cel fǎcut de Edith AICI. Am fǎcut de câteva ori acel
cheesecake cu afine, în varianta cu vişine şi fructe de pǎdure parcǎ, şi a ieşit
grozav cu excepţia afurisitului de blat care s-a încǎpǎţânat sǎ-mi iasǎ de
fiecare datǎ prea tare. Sau mǎ rog, eu am fost încǎpǎţânatǎ şi am folosit
aceeaşi biscuiţi digestivi, foarte gustoşi consumaţi ca atare, dar eviiiil în
menţionatele cheesecakeuri.
Asta a fost
prima schimbare: pentru blat, în loc de digestivi sau graham, am folosit plebeii
biscuiţi Petit Beurre, un pachet şi jumǎtate (cam 200-210 grame) pe care i-am azvârlit în robot pentru mǎrunţire. I-am
amestecat apoi cu 20 de linguri de lapte.
Punem compoziţia într-o tavǎ cu fundul detaşabil şi presǎm cu dosul unei
linguri sau chiar cu mâna pentru nivelare. Dǎm la frigider.
Pentru cremǎ, am
folosit aproximativ 400 de grame brânzǎ
slabǎ de vaci, pe care am mixat-o cu 100
de grame de miere, puţinǎ esenţǎ de vanilie şi 200 de grame de frişcǎ vegetalǎ
bǎtutǎ dinainte.
Am scos blatul
de la frigider, am pus deasupra un strat subţire de dulce de leche dar se poate
şi fǎrǎ, evident, şi apoi crema de brânzǎ. Am ornat cu boabe de struguri dar
tare mi-ar plǎcea sǎ ştiu cum iese cu kiwi sau chiar cu afine. Şi asta a fost.
Crema nu e la fel de finǎ ca atunci când folosim cremǎ de brânzǎ pentru
compoziţie, dar a ieşit al naibii de bun pentru un experiment. Nu uitaţi sǎ
lǎsaţi cel puţin o orǎ la rece înainte de servire.
Bon app'!
Etichete: cheesecake, dulce de leche, dulciuri, struguri