Ȋn 2010, am început sǎ stau în Happy House din Panduri şi multe lucruri frumoase
mi s-au întâmplat acolo: am aflat ce bine se potriveau palmele noastre lipite,
cum sǎ respirǎm împreunǎ, am cunoscut oameni cu poveşti interesante, couch-surferi
foarte sau deloc ciudaţi, am aflat de Incubator, am fost la douǎ vânǎtori de
comori fantastice (viajoa ruleazǎ! tiza mea ruleazǎ!) şi am început sǎ mǎ
scutur de nu-uri, nu pot-uri şi nu vreau-uri- asta e de fapt muncǎ continuǎ la
mine. Pe lângǎ multe aventuri, tot atunci au debutat şi incursiunile mele în
bucǎtǎrie; era un timp de veselie, de încercat, mereu este de încercat, iar
bucǎtǎria din Happy House a fost locul unde am bǎut ceai masala pentru prima
oarǎ, din cel adevǎrat care nu mǎ lasǎ sǎ dorm noaptea :), unde un japonez bucǎtar-biciclist-globetrotter-iubitor-de-pisici
mi-a gǎtit sushi şi unde am pus în practicǎ nişte reţete citite pe blogurile
mele preferate de atunci: bruschetele cu ridichi de la easy peasy le-am fǎcut
deja, sunt AICI, raitaua de la Mazilique o prezint acum, iar în ceea ce
priveşte olive cheesy bread al Elenei de la Le blog piquant, sper sǎ fiu destul
de rapidǎ vreodatǎ încât sǎ-i fac poze înainte ca hoardele de mâini sǎ-mi împiedice
accesul la ele.
Atunci
când rǎscoleam sertarul de condimente, am dat de garam masala care mǎ aştepta
acolo din martie şi mi-am adus aminte de toate de mai sus. Mi-era foame, aveam
pâine şi puţin iaurt, aşa cǎ am cǎutat reţeta şi am încropit-o repede.

Ȋntr-un
bol, am turnat iaurt şi l-am
amestecat cu lingura de câteva ori. Am tǎiat mǎrunt un castravete, o jumǎtate de morcov,
o jumǎtate de ardei gras şi
le-am pus peste iaurt. Am mai tǎiat o feliuţǎ de jalapeno – nu eram destul de avidǎ de usturime atunci, dar fǎrǎ
ardei iute parcǎ nu iese la fel-, şi o linguriţǎ de garam masala, care este un
condiment format din coriandru, chimion, ienibahar, nucşoarǎ, piper, cardamom,
cuişoare, fenicul şi dafin, adicǎ toate aromele preferate ale indienilor. De-a
lungul timpului, eu am mâncat raitaua cu lipie, pâine prǎjitǎ, cred c-am
folosit-o chiar şi ca sos peste bucheţele de conopidǎ la cuptor. E un tip de sos
care mie îmi aduce aminte de varǎ, şi cum aici mai e pe alocuri vreme de mânecǎ
scurtǎ, de ce sǎ nu ne bucurǎm de toate aşa cum se cuvine?
Bon
app’!
Etichete: garam masala, iaurt, jalapenos, raita