La mulţi ani, România!
Tortul acesta a
fost ani de zile bucuria noastrǎ de sǎrbǎtori. Dacǎ vǎ place aroma de ness, o sǎ
vǎ îndrǎgostiţi şi voi de el, e divin! :) L-am fǎcut cu religiozitate de
fiecare Crǎciun, numai cǎ acum mi s-a fǎcut mai repede dor de el şi m-am încumetat
sǎ-l fac de la cap la coadǎ, cu blat fǎcut în casǎ. Ȋn caietul mamei mele, de
unde e copiat cu grijǎ, apare ca împrumutat de la Tanti Lelia, o verişoarǎ a ei,
la care îmi plǎcea sǎ merg când eram micǎ pentru cǎ ne trata mereu cu dulceaţǎ
de cireşe negre în farfuriuţe cum nu se mai gǎsesc azi, apǎ rece şi poveşti.
Este primul an
când am fǎcut blatul cu mâna mea, e de fapt prima datǎ când fac un blat de
tort. Nu a ieşit perfect, dar pentru cǎ a fost prima datǎ, am decis sǎ nu mǎ
trag de urechi prea tare. Din pǎcate, mi s-a lǎsat la mijloc, pentru cǎ am
fǎcut greşeala de a-l scoate înainte de timpul lui.

Blatul:
Se separǎ albuşurile de gǎbenuşurile a 5
ouǎ. Se bat albuşurile spumǎ cu 5
linguri de zahǎr şi un plic de zahǎr
vanilat Bourbon, plus un strop de esenţǎ
de vanilie şi se adaugǎ gǎlbenuşurile pe rând. Cu mixerul merge mai repede.
Se toarnǎ 5 linguri de fǎinǎ în
ploaie amestecând cu mişcǎri de sus în jos pânǎ la încorporare. Se toarnǎ
compoziţia într-o formǎ cu pereţi detaşabili, unsǎ cu ulei şi tapetatǎ cu fǎinǎ
şi se lasǎ la cuptorul încins la 180 de grade timp de 20 de minute. Dupǎ 5 minute, am micşorat temperatura la 160 de
grade şi, aşa cum spuneam, am greşit stingând cuptorul dupǎ mai puţin de 15
minute- aşa cǎ mijlocul blatului meu nu era fǎcut. De acum o sǎ ştiu. Se lasǎ
la rǎcit în cuptor, cu uşa întredeschisǎ.
Crema
1: 5
gǎlbenuşuri se bat cu mixerul cu 80
de grame de zahǎr pudrǎ pânǎ îşi dubleazǎ volumul. Separat, un pachet de unt se freacǎ cu 2 linguri de ness şi se adaugǎ peste
gǎlbenuşuri.
Crema
2: 5 albuşuri se
bat spumǎ şi apoi se adaugǎ 5 linguri de
zahǎr. Se mixeazǎ bine. Se ard 6
linguri de zahǎr şi fierbinte, se adaugǎ peste albuşurile bǎtute spumǎ.
Crema aceasta se uneşte cu Crema 1, dupǎ ce s-a rǎcit.
Se taie blatul
în douǎ, se unge cu cremǎ şi se pune cel de-al doilea blat şi se unge iar cu
cremǎ. Deasupra se presarǎ puţin ness. Se dǎ la rece pentru cel puţin 2 ore.
Ingredientele
trebuie sǎ fie la temperatura camerei, eu le-am scos din frigider şi am mers
apoi sǎ dau o turǎ de parc, zgâindu-mǎ la raţe şi la pescǎruşii zurlii şi
încurajându-i în gând pe maratoniştii Reîntregirii Neamului care asudau pe
acolo.
Bon app’!
Etichete: dulciuri, ness, tort