Ȋn ciuda norilor,
pare cǎ vine primǎvara, în parcuri e puzderie de oameni, câini care mai de care
mai poznaşi, raţe mǎcǎnitoare şi oameni (mai) zâmbitori (mi se pare mie?). Mai
mult, prietenul meu sare ca un cangur prin casǎ (don’t even ask!!!) şi
confundǎ congelatorul cu cuptorul cu microunde. Când nu mǎ simt inspiratǎ, mǎ
uit mereu spre un colţ din casǎ care mi se pare foarte simpatic- are cartea cu
prinţese, poze cu noi doi, diploma care atestǎ cǎ-s ucenic ciocolatier,
o fotografie cu nepoţelul pe care o sǎ-l cunosc luna viitoare, pǎpuşa mea
japonezǎ şi multe alte lucruşoare din astea care-mi bucurǎ sufletul.
Şi deşi am
suportat foarte bine iarna asta (ce dacǎ n-a fost foarte asprǎ...), de-abia aştept
sǎ treacǎ, sǎ vinǎ ziua mea şi a blogului, sǎ vinǎ primǎvara de zambile,
nopţile mai scurte (iar nu dorm cum tre’) şi sǎ-mi revendic locul pe acea bancǎ
din parc, cu o carte bunǎ în faţǎ.
Salata asta e
unul din mofturile mele pentru cǎ ştiu prea bine cǎ e mai bunǎ vara, ca orice
salatǎ, de altfel. Ronţǎi foarte rar salate aşa cǎ nu stau sǎ mǎ mai întreb
dacǎ e momentul potrivit pentru ele au ba.
Salata
provensalǎ e inspiratǎ din cartea cu bucate mediteraneene pe care o s-o tot
folosesc pentru cǎ mǎ încântǎ peste poate stilul ǎsta de viaţǎ şi chiar mi-ar
plǎcea la un moment dat sǎ-l pot adopta complet.
Am început mai
întâi prin a face o vinegretǎ din 2
linguri de muştar de Dijon, amestecate cu 2 cǎţei de usturoi pisaţi, câteva linguri de ulei de mǎsline şi zeama de la o
lǎmâie. Am amestecat şi am râşnit o porţie generoasǎ de piper pe deasupra. Am dat deoparte.
Am pus la fiert 4 ouǎ şi le-am lǎsat pânǎ s-au fǎcut
tari.
Am curǎţat,
spǎlat şi tǎiat 2 cartofi în cuburi
şi i-am pus la fiert în apǎ cu sare. Dupǎ ce s-au fiert, i-am scos, i-am scurs
şi i-am ameţit cu un sfert din vinegretǎ.
Am aranjat pe o
farfurie foi de salatǎ şi marginile
le-am „decorat” cu ouǎle fierte tǎiate în sferturi.
Am tǎiat în
felii subţiri o jumǎtate de castravete şi
un ardei kapia, câteva roşii cherry înjumǎtǎţite,
am mai adǎugat nişte mǎsline negre şi
o conservǎ de ton în suc propriu. Le-am
amestecat pe toate cu restul de vinegretǎ, am ornat cu pǎtrunjel (se mai poate folosi
şi busuioc) şi am mâncat pe loc cu o mini-baghetǎ. Am vrut iniţial sǎ fac nişte
crutoane cu usturoi, dar m-am lǎsat pǎgubaşǎ pentru cǎ stomacul meu îşi invoca
drepturile prin sunete de-a dreptul nepoliticoase. A fost bun şi aromat!
Bon app’!
Etichete: salate