Ȋmi plac la
nebunie icrele. Am o pasiune mai mult sau mai puţin secretǎ pentru ele de când
mǎ ştiu şi cedez plǎcerii de a le consuma cam o datǎ la douǎ sǎptǎmâni. Le
prefer pe cele fǎcute în casǎ, de tata, deşi îl cert de fiecare datǎ cǎ pune
prea multǎ ceapǎ şi el se uitǎ la mine câş, ca atunci când i-am spus pentru
prima datǎ cǎ nu mai mǎnânc carne şi ar fi bine sǎ gǎteascǎ ceva adecvat
noii mele situaţii. Când astea nu existǎ, de cele mai multe ori, din pǎcate,
sucomb la chemarea supermarketului care-mi prezintǎ o paletǎ largǎ de mǎrci, de
unde aleg cu cea mai mare încântare doar una: Peştişorul de aur, varianta Salatǎ
de icre de crap cu ceapǎ.
Dar de când am
fost la o demonstraţie de gǎtit raw-vegan ţinutǎ de Ligia Pop, cu ocazia
lansǎrii unei cǎrţi, şi am gustat din icrele de chia care mi s-au pǎrut
fabuloase, mi-am jurat sǎ le reproduc şi
eu. De atunci n-a trecut decât un an, dar ştiţi voi, mai bine mai târziu…
Reţeta e tot de
la Ligia şi spune aşa: 75 de grame de
seminţe de chia se pun în 100 de ml
apǎ şi se amestecǎ bine. Se
adaugǎ zeama de la o jumǎtate de lǎmâie şi
sare dupǎ gust şi se amestecǎ pânǎ
când se transformǎ într-o pastǎ de consistenţa gelatinei. Se adaugǎ 2 linguri de ulei şi o ceapǎ micǎ tocatǎ şi se omogenizeazǎ.
Nu este cel mai arǎtos fel de mâncare, dar gustul te va da pe spate
garantat. Ȋn afarǎ de asta, ai şi bonusurile cu care vine chia, adicǎ antioxidanţi,
calciu, fibre, omega 3 şi 6, ajutând corpul sǎ elimine kilogramele în plus şi
întǎrind sistemul imunitar.
Bon app’!
Etichete: chia, icre