Natură moartă - Clara Peeters
Acest
ambiţios ciocoi, nevoind a se lăsa nicidecum mai jos decât stăpânul său,
pregătise şi el o cină, la care invitase pe câţiva din cei mai de aproape amici ai săi. […]
Masa
de mâncare era aşezată între două paturi şi împregiurată cu scaunele pe care
erau să şează onorabilii oaspeţi ai lui Păturică.
Pe
masă erau rânduite o mulţime de farfurii cu mezelicuri de tot felul: marinată
de stacoji, farfurioare mai mici cu icre
proaspete de morun, licurini jupuiţi, sardele
muiate în untdelemn de Mitilene amestecat cu piper şi zeamă de lămâi de Messina,
măsline dulci de Tessalia, grămădite
în formă piramidală, icre tari de chefal,
smochine de Santorini, halva de Adrianopole; nimic din
delicateţile gastronomice ale Orientului nu lipsea pe masa ciocoiului, mai
împodobită chiar decât a stăpânului său. Toate aceste mezelicuri erau aşezate
după o regulă militară, având la fiecare distanţă de două palme câte o carafă
cu vin galben de Drăgăşani, cu pelin
roşu din viile Mănăstirei Bistriţa şi cu vinuri orientale de diferite culori şi
gusturi, fără a lipsi paporniţele cu anason
de Chio şi cu mastică de Corint. În fine, Păturică luase dispoziţiuni ca
oaspeţii săi să nu cerce cea mai mică lipsă întru îndeplinirea gustului lor
rafinat.
(din
Ciocoii vechi şi noi de Nicolae
Filimon - “Întâmplări din Gastropolis. 14 mărturii şi investigaţii de neuitat
din cetatea ideală a gastronomilor şi gastrofililor”. Colecţiile Cotidianul)
Etichete: Festinul literar de vineri