Festinul literar de vineri (6)

Natură moartă - Jean Metzinger

Apropiindu-se de masă pentru aperitive, oaspetele şi gazda băură, cum se cuvine, un păhărel de votcă, luară ceva gustări – aşa cum ia gustări toată imensa Rusie, indiferent dacă e la ţară sau la oraş! - , adică tot felul de murături şi alte cele care îţi provoacă poftă. Merseră în sala de mese – înaintea lor, precum o gâscă graţioasă, mergea stăpâna.  O masă nu prea mare era întinsă pentru patru persoane. […]
Ciorba de varză, sufleţelul meu, a ieşit astăzi de-a dreptul delicioasă! spuse Sobakievici, gustând din ciorbă şi punând în farfurie de pe platou o bucată mare de niania – un fel de mâncare obişnuită care se serveşte împreună cu ciorba de varză şi care e alcătuită dintr-un stomac de oaie umplut cu hrişcă, creier şi cu carnea de pe ciolanele animalului. O asemenea niania, continuă el adresându-se lui Cicikov, nu veţi avea ocazia să gustaţi în oraş, acolo o gătesc dracu ştie cum! […]
După costiţele de berbec, a venit rândul brânzoaicelor – fiecare dintre ele mai mare decât o farfurie -, apoi al curcanului de mărimea unui viţel, umplut cu tot felul de bunătăţi: ouă, orez, ficăţei şi câte şi mai câte. Aşa că totul s-a aşezat ca un bulgăre imens în stomac. Cu asta prânzul s-a cam terminat; însă, când s-au ridicat de la masă, Cickov a simţit că are cu cel puţin un pud mai mult. Merseră în sufragerie, unde apăruse deja gemul pe farfuriuţă – ceva ce nu semăna nici cu perele, nici cu prunele sau cu vreun fagure - , de care însă nu s-a atins nici oaspetele şi nici gazda. Stăpâna casei ieşi cu scopul de a umple cu gem şi alte farfuriuţe.

(din Sufletel moarte de N.V. Gogol - “Întâmplări din Gastropolis. 14 mărturii şi investigaţii de neuitat din cetatea ideală a gastronomilor şi gastrofililor”. Colecţiile Cotidianul)

Etichete: