Ultimul week-end din
2014 ne-a prins la Braşov. Nu mai fusesem de mult şi, răbdător, dor mare se strânsese.
Sâmbăta era rezervată pentru un botez, dar duminică am avut o jumătate de zi la
dispoziţie pentru colindat. Era frig şi alunecos, aşa că nu am ieşit din
perimetrul Pieţei Sfatului şi străzile dimprejur.
De Bistro de l’Arte aud
vorbindu-se de ani de zile şi a urcat pe nesimţite în topul locurilor de văzut.
Cu câteva zile înainte să ajungem şi noi acolo, am citit undeva pe net că au şi
acelaşi personal (evident, cu mici modificări) de când au deschis, adică din
2000. Şi asta, în ochii mei, e foarte impresionant. Aşa că mă aşteptam numai la
lucruri bune.
Şi lucrurile bune au
curs. Întâi, bistroul e aşezat foarte bine, în centru, în Piaţa George Enescu,
într-o casă veche, de secolul XVII, fost depozit de mărfuri al Braşovului
medieval. Înăuntru e plăcut şi atmosfera e caldă, boemă, cu un bar unde mereu
se întâmplă câte ceva, cu colţuri pline de lucrări artistice şi cărţi aranjate
strategic lângă sticle îmbietoare de vin. Vine toată lumea la Bistro de l’Arte,
am văzut şi copii mici, de 4-5 ani, tineri, pensionari, fumători şi nefumători.
Noi am stat la nefumători şi, deşi locul era plin, mi s-a părut că sistemul de ventilaţie
funcţionează destul de bine.

Masa noastră la Bistro
de l’Arte a fost, după mine, mmm… experimentală. Am încercat multe lucruri
pentru prima dată, de unele nu ne vom mai apropia şi altă dată, dar ăsta a fost
scopul: să încercăm. Luc era răcit, aşa că i-am sugerat delicat (:P) să încerce
un grog. Da, voiam să ştiu şi eu cum
e. Lui i-a plăcut, mie mi-a fost cumva indiferent. Eu nu eram răcită, haha,
astfel că am decis să văd ce este Kir
Royal-ul. Şi de el aud neîncetat vorbindu-se de ani mulţi şi asta era
ocazia bună să aflu. Nu, nu m-a impresionat, dar s-a potrivit cu ce mi-am
comandat în continuare.
Pentru felul principal,
eu m-am delectat cu o supă de roşii
gratinată, cu smântână, gin şi gouda fierbinte, molatică şi delicioasă,
care a venit alături de un croissant franţuzesc. Ştiu că e dificil să greşeşti
o supă de roşii, dar lucrurile care ţi se par excelente sunt aşa pentru că se-ntâmplă
în anumite momente, şi eu, atunci, aveam nevoie chiar de supa asta.
La fel s-a întâmplat şi
cu Luc şi supa lui de ceapă, la fel de gratinată şi
extraordinară. Altfel decât cea pe care o fac eu, a zis el, dar tot
bună. Şi tind să-l cred, pentru că se oprea din când în când şi ofta încet. Nu
ştiu dacă datorită supei sau pentru că era foarte răcit, dar era amuzant de
auzit şi privit. :)).
Experimentul a
continuat la felul doi. Luc a comandat hamburgerul
de somon şi sos de tarhon, tot la recomandarea mea. Nu a fost cea mai bună
alegere pentru niciunul dintre noi, deşi sosul ăla chiar era foarte bun şi
totul era proaspăt, verde, crunchy.
Melcii
gratinaţi, în schimb, mi-au plăcut. E prima dată când
îi mănânc aşa, extrăgându-i cu cleştele special, şi a fost o experienţă
revelatoare :). Nu m-am grăbit, i-am savurat pe îndelete şi întreg ritualul
ăsta mi s-a potrivit.
De dulce n-am mai avut
loc, dar îmi sună tare bine prăjitura lor cu portocale şi migdale, dar şi
fondue-ul de ciocolată. Preţurile nu sunt cele mai mici, dar mie, personal, nu
mi-a părut rău deloc. La o următoare vizită, mi-ar plăcea să îi vizitez doar
pentru ceva dulce, un pahar de vin (au o ofertă impresionantă) şi, pur şi simplu,
privit în jur.
Voi
aţi fost deja la Bistro de l’Arte?
Etichete: Bistro de l'Arte, Brasov, recenzii restaurant