Ca o adevărată
visătoare, când mă gândesc la Provence, văd cu ochiul minţii pâlcuri de măslini
aurii, escadrile de platani, soare de miere şi case scăldate în lumină, miros
trufele şi brânza, aud mistralul, gust vinul licoros, mă plimb pe dealuri.
Viaţa mea acolo ar fi un lung şir de distracţii şi voluptăţi: vizitând crame şi
mori de ulei de măsline, apărând inopinat la festivalul broaştelor şi ferme de
melci, urmărind de departe jocul de pétanque şi amuzându-mă de accentul
provensal, trecându-mi mâna prin lanurile de lavandă şi inspirând des. Scriind.
Vara, pe terasa mea umbroasă, iarna – lângă şemineu, cu faţa spre grădină.
Cam asta au făcut din
mine cărţile lui Peter Mayle. Am citit şi celelalte volume despre Provence, ba
chiar m-am uitat şi la filmul inspirat de una din cărţi, numai că acela nu a
fost foarte bun. Cărţile, în schimb, mi-au pus imaginaţia la treabă, mi-au dat
pofte şi gâdilături în tălpi. De prisos afirmaţia că mi-ar plăcea enorm să
vizitez cândva – cât mai curând! – Provence-ul.
Provence
de la A la Z este mai mult decât un dicţionar, e o
selecţie personală de reţete, obiceiuri şi idiosincrazii pe care Peter Mayle
le-a găsit fascinante, delicioase sau, pur şi simplu, nostime. Cuvintele se
aştern cursiv pe hârtie şi nu ai cum să nu te îndrăgosteşti de Provence-ul
scriitorului englez. În primul rând, pentru că şi acesta este total sub vraja
acestei regiuni. E capabil să îi vadă “lipsurile” – cantitatea de “experţi”… în
orice pe metru pătrat sau prezenţa de neînţeles a unui notar chiar şi în cel
mai mic sat – dar după atâţia ani petrecuţi în mijlocul oamenilor, tradiţiilor
şi al unui anume mod de viaţă, dragostea este cea care primează.
Mie mi-au plăcut cel
mai mult elogiile făcute usturoiului, anecdotele diverse, informaţiile
preţioase: cum să dresezi un câine să găsească trufe; masa provensală din
Ajunul Crăciunului care se termină cu Les
Treize, adică deserturile, constând în fructe şi nuci; proverbe care mi-au
stârnit chicote: “se toucher les cinq sardines” – a-şi strange mâinile; podul de 2300 de ani, perfect conservat;
care sunt scorpionii şi şerpii de care ar trebui să te fereşti şi multe altele.
Peter Mayle ştie cum să-ţi
deschidă apetitul: de mâncare ţărănească, de locuri de care n-ai auzit
vreodată, ştie să te incite spunându-ţi că a vorbit cu singurul călău rămas în
viaţă, e ghidul de călătorie pe care-l
vrei mereu cu tine pentru că are cele mai bune ponturi despre pepenii pe care
ar trebui să-i încerci, vinurile de degustat, festivalurile la care ar fi bine
să-ţi faci apariţia, pieţele pe care ar trebui să le frecventezi. În plus, îţi
oferă şi crâmpeie din traiul à la provençale,
te atrage într-un anume ritm de viaţă prin poveşti savuroase, te invită cu el
la masă, râde, ciocneşte, mănâncă, e un bon
viveur de cursă lungă.
Ce ştie Mayle cel mai
bine este cum să vorbească despre mâncare. Vânează reţete originale, vorbeşte
despre chefi, te ameţeşte cu
descrieri de preparate. Personal, mi-a plăcut reţeta de raito: într-un litru de
vin roşu se adaugă ceapă tocată, ulei de măsline, piure de roşii, usturoi,
puţină făină, condimente, apă, sare şi piper; se lasă la călit până ce se
reduce lichidul şi devine mai consistent. Se adaugă bucăţi de cod, capere şi
măsline negre et voilà! Aparent, fără cod, ar ieşi o minune de compoziţie
pentru un sandviş şi eu chiar vreau să încerc asta.
Cartea lui monsieur
Mayle mi-a adus aminte de Life is Meals, e aici aceeaşi fascinaţie pentru
toate aspectele ce ţin de hrană, de mâncat bine, de petrecere a timpului preocupându-te
de lucrurile pe care le consideri interesante. Iar o regiune atât de populară
ca Provence-ul merita un asemenea compendiu.
Singura mea nemulţumire
este vizavi de editură, care a lăsat în carte numeroase şi deranjante greşeli
de ortografie. Mi-ar fi plăcut mai multă grijă, mai ales că nu-mi aduc aminte
ca celelalte cărţi să conţină atât de multe typo-uri. În rest, o carte faină de
tot, recomandată francofililor şi iubitorilor de anecdote, fanilor lui Mayle şi
nostalgicilor Provence-ului!
Provence
de la A la Z – Peter Mayle, Editura RAO, 2014
Etichete: Peter Mayle, Provence de la A la Z, recenzii carti