Festinul literar de vineri (13)

Alice citind lângă o cană de ceai - Roger de la Fresnaye

Sus, în bucătăria caldă şi curată, Alice, slujnica, pregătea ceaiul de după-masă. Se “gătise”. Purta o rochie neagră de stofă, care mirosea la subsuori, un şorţ alb ca o coală de hârtie şi un nod de dantelă prins în păr cu două ace negre. Până şi papucii ei comozi de pâslă fuseseră schimbaţi cu o pereche din piele neagră care o strângeau îngrozitor la bătătura de la degetul mic…
În bucătărie era cald. O muscă bâzâia, o adiere de abur se ridica din ceainicul al cărui capac vibra cu un zăngănit continuu, în timp ce apa clocotea. În atmosfera tihnită, ticăitul ceasului răsuna rar şi domol, ca ţăcănitul andrelelor mânuite de o femeie bătrână şi – din când în când, fără pricină, fiindcă nu adia nicio suflare de vânt – storul se legăna, în afară şi înăuntru, ciocănind în fereastră.
Alice presăra creson pe sendvişuri. Avea pe masă o bucată de unt, o felie de barracuda şi o grămăjoară de creson într-un şervet alb. Dar de farfuria cu unt era proptită o cărţulie soioasă, cu scoarţele pe jumătate descusute şi cu marginile îndoite, şi, în timp ce freca untul, Alice citea.
(Din Garden Party  de Katherine Mansfield, Editura  Humanitas, 2012)

Etichete: