Ingredientul secret - Chuck Connelly
Mânca plescăind
admirativ orice făceam; susţinea că, puţin arşi, cartofii prăjiţi sunt mai
gustoşi, iar fideaua răsfiartă îi dă supei o consistenţă mai săţioasă. Juca şah
şi cărţi cu mine şi mă lăsa să câştig, ceea ce nu se întâmplase niciodată
înainte. Şi mama, pe care o aşteptam cu masa pusă, nu mai prididea cu laudele (“nici
la Capşa nu găseşti aşa o bunătate”). Răspundeam cu modestie ceea ce mă
învăţase Frida: “Foamea e cel mai bun bucătar”. Încetul cu încetul m-am
perfecţionat în tocăniţe, iahnii,
pilafuri şi ciorbe. Am devenit expert şi în bucătăria de criză din
caietul-moştenire al Fridei: icre de
griş, şniţel de parizer, maioneză de iaurt, prăjitura “cartof” din biscuiţi
populari şi câte altele din categoria “nici nu ştii ce mănânci”. […]
Am început să gătesc de
nevoie şi de drag de ai mei încă din copilărie şi o fac neînterupt de peste o
jumătate de secol, conştiincios, dar fără entuziasm. Cu adevărat delicioase, uneori chiar spectaculoase, îmi ies doar mâncărurile la care “pun suflet”, în ocazii speciale.
“Sufletul” ăsta – ingredient miraculos în arta culinară – mi-e tot mai rar
accesibil. […]
…Beti nu putea să stea
degeaba. Or, nouă, la toţi patru, cel mai mult ne plăcea ca, odată ajunşi acasă
de la treburi, să stăm “degeaba”: să citim, să ascultăm muzică, să pălăvrăgim
între noi, să visăm cai verzi pe pereţi, fumând. Deşi găteam pentru musafiră ce
ştiam eu mai bun, nu mă ridicam la nivelul ei de exigenţă culinară şi în scurt
timp a pus stăpânire pe bucătărie. A trebuit să recunosc – era o maestră. Nu ne mai săturam de crochetele cu şuncă,
ruladele, plăcinţelele cu varză sau cu ficat, clătitele cu spanac şi parmezan, tartele
cu fructe şi baclavalele ei extraordinare. Ordinar, eu n-aveam nici timp,
nici chef de feluri laborioase. Veneam obosită de la Casa Scânteii, trânteam o
supă, o friptură la cuptor, o salată, şi să ne fie de bine. Duminica, dacă
veneau Micky şi soţia lui la masă, adăugam o cremă de zahăr ars sau prăjituri
cumpărate.
(Din
Foamea e cel mai bun bucătar de
Adriana Bittel– în volumul Intelectuali
la cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete, ed. Humanitas, 2012)
Etichete: Festinul literar de vineri