Femeie gătind - Pieter Cornelisz
În copilărie totul era
mai frumos. Cum zice un cântec de la Pink Floyd – ultimul lor cântec de pe
ultimul lor album: the grass was greener/
the light was brighter/ the taste was sweeter… Prin urmare, şi mâncarea era
mai bună, mâncărurile alea care se găteau singure în cratiţe sau în ceaune
lăsate pe plita sobei din cuhnia cu pământ pe jos, căci bunica făcea, în tot
timpul ăsta, şi altceva, deretica prin curte, plivea buruienile în grădină,
îngrijea de dobitoace, oricum apărea în preajma sobei la final, gustând cu
lingura de lemn, suind apoi cratiţa pe
sobă sau ridicând ceaunul într-un cârlig prins de-o grindă şi aşezând
tuturigile înapoi pe ochiurile plitei… Mâncăruri pentru care nu existau reţete
stricte, căci bunica le gătea de fiecare
dată altfel: fie uitând câte un ingredient, fie adăugându-l de două ori, dar
care mâncăruri aveau întotdeauna gustul potrivit. […]
Ca
şi datul cu aspiratorul, pe mine gătitul mă relaxează. Îmi pun muzica favorită,
umplu un pahar de vin sau, în funcţie de ce gătesc, un ţoi cu ţuică de prună
făcută de bunicul la cazanul din spatele casei (la noi în Oltenia ţuica e
slabă, vreo 20 de grade: “fanta de prune”, cum îi zice un prieten de-al meu) şi
mă învârt în bucătărie cu paşi de dans.
(Din
Alba-neagra cu nişte raci şi o iapă de
Marius Chivu– în volumul Intelectuali la
cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete, ed. Humanitas, 2012)
Etichete: Festinul literar de vineri