Festinul literar de vineri (20)

Mâncarea orbului - Pablo Picasso

Aş zice că gusturile mele sunt ţărăneşti dacă, exceptând mămăliga cu brânză şi unt sau ouă, n-ar fi mai degrabă şvăbeşti, completate cu feluri venite dinspre Budapesta şi Viena. Doar când mă duceam în satul pomenit, de lângă Orşova, al tatălui meu, se lăsau influenţate dinspre Ada Kaleh. Pilaf, dovleac turcesc, baclava, alviţă, rahat, bragă (“Bragă bun!”)… Felurile preferate au, pare-se o trăsătură comună, cum mi se spune acum acasă: “Nu eşti mofturos. Mănânci orice, numai sănătos să nu fie”. Aşa-i. Legume, lapte, supe, fructe, astea nu! Mai bine slănină, tobă, caltaboş, “şoncă” bine afumată, fasole cu ciolan, sekely gulaş (pentru ortografie nu garantez), paste cât se poate… Şi inestimabilii – pentru bănăţeni – gomboţi (găluşte cu prune), bineînţeles. […]
Fiecare gospodină îşi avea caietele cu reţete, provenite din diverse surse care trădau componenţa naţională multiplă a oraşului parcurilor de la graniţa de vest. Erau şi internaţionale: aluat franţuzesc, prăjitură chinezească, tort rusesc, pain d’Espagne, vinete portugheze, ghiveci sârbesc, găluşte romane, englişe biscuit… Acelaşi fel putea să aibă mai multe denumiri. Cum se spunea Timişoara, Temeşvar, Temeşburg, se spune şi crempita, cremeş, kremschnitt. Am şi făcut o sinteză, cu ortografia originală, în Clopotul scufundat, păstrând acum numai numeroasele variante de desert: pâine cu mac, domino, alcazar, cornuri de Paris, rusişe elegant, bezele spumoase, marmoschnitte, felii Marioara, Mignon punci, tortă Malacov, tortă Torontaler, Vergabelés, şarlotă de mere, Pischinger Torta, felii Mimoza, vin de Tokay din măceşe, milenium torta, prăjitură Diplomat, curcubeu, pastă de cocos, bombe à la Mussolini, şatou de cafea, Rigo Iancsi, batoane à la Tom, prăjitură Nero, Doboş torta, vaniliaş puszerli, pişcotă Rothschild, rulouri cu spumă, mikado tort, karamelschnitt, scrisori de dragoste, scufiţa roşie, mere învelite, buboş torta, damen capriţ, mere zbârlite, bişofs brot, Pressburg chifli, Ghizela torta, habor palacsinta, bezele de curmale, tort Egalitate, spanişte Wind, kakaoş sütemény, bombele dracului, gura moşului, pătrăţele cu anison… Adie asupra acestor denumiri gustul nesigur al celor veniţi nu de multă vreme de la sat.

(Din Numai sănătos să nu fie de Livius Ciocârlie– în volumul Intelectuali la cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete, ed. Humanitas, 2012)

Etichete: