Mâncarea orbului - Pablo Picasso
Aş zice că gusturile
mele sunt ţărăneşti dacă, exceptând mămăliga cu brânză şi unt sau ouă, n-ar fi
mai degrabă şvăbeşti, completate cu feluri venite dinspre Budapesta şi Viena.
Doar când mă duceam în satul pomenit, de lângă Orşova, al tatălui meu, se lăsau
influenţate dinspre Ada Kaleh. Pilaf,
dovleac turcesc, baclava, alviţă, rahat, bragă (“Bragă bun!”)… Felurile
preferate au, pare-se o trăsătură comună, cum mi se spune acum acasă: “Nu eşti
mofturos. Mănânci orice, numai sănătos să nu fie”. Aşa-i. Legume, lapte, supe,
fructe, astea nu! Mai bine slănină,
tobă, caltaboş, “şoncă” bine afumată, fasole cu ciolan, sekely gulaş
(pentru ortografie nu garantez), paste cât se poate… Şi inestimabilii – pentru bănăţeni
– gomboţi (găluşte cu prune), bineînţeles. […]
Fiecare gospodină îşi
avea caietele cu reţete, provenite din diverse surse care trădau componenţa
naţională multiplă a oraşului parcurilor de la graniţa de vest. Erau şi
internaţionale: aluat franţuzesc, prăjitură chinezească, tort rusesc, pain d’Espagne, vinete portugheze,
ghiveci sârbesc, găluşte romane, englişe biscuit…
Acelaşi fel putea să aibă mai multe denumiri. Cum se spunea Timişoara,
Temeşvar, Temeşburg, se spune şi crempita, cremeş, kremschnitt. Am şi făcut o
sinteză, cu ortografia originală, în Clopotul
scufundat, păstrând acum numai numeroasele variante de desert: pâine cu mac, domino, alcazar, cornuri de
Paris, rusişe elegant, bezele spumoase, marmoschnitte, felii Marioara, Mignon
punci, tortă Malacov, tortă Torontaler, Vergabelés, şarlotă de mere, Pischinger
Torta, felii Mimoza, vin de Tokay din măceşe, milenium torta, prăjitură
Diplomat, curcubeu, pastă de cocos, bombe à la Mussolini, şatou de cafea, Rigo
Iancsi, batoane à la Tom, prăjitură Nero, Doboş torta, vaniliaş puszerli,
pişcotă Rothschild, rulouri cu spumă, mikado tort, karamelschnitt, scrisori de
dragoste, scufiţa roşie, mere învelite, buboş torta, damen capriţ, mere
zbârlite, bişofs brot, Pressburg chifli, Ghizela torta, habor palacsinta,
bezele de curmale, tort Egalitate, spanişte Wind, kakaoş sütemény, bombele
dracului, gura moşului, pătrăţele cu anison… Adie asupra acestor denumiri
gustul nesigur al celor veniţi nu de multă vreme de la sat.
(Din
Numai sănătos să nu fie de Livius
Ciocârlie– în volumul Intelectuali la
cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete, ed. Humanitas, 2012)
Etichete: Festinul literar de vineri