Femeie - Alfredo Roldan
Când eram foarte mică,
găteam ca orice fetiţă, zilnic, supă pentru păpuşi. Mă pricepeam foarte şi
munceam ore întregi la tăiat mărunt iarbă şi flori.
Păpuşile mele au fost
întotdeauna încântate de supa mea de flori.
Am crescut şi parcă
pentru oamenii mari nu mai avea atâta
haz să gătesc. Oricum, ei sunt mai mofturoşi…
Nu
mă pricep la bucătărie. Gătesc rar. Şi atunci îmi place să improvizez. Am
nevoie de timp, chef, tihnă, prieteni buni pentru care să mă apuc de treabă.
Când mă decid… nu pot spune că iese
chiar rău.
Am moştenit de la mama
reţeta-minune de fasole bătută. Mama Domnica era vestită pentru faimoasa ei
fasole bătută. Dar, cum un secret de familie se lasă doar familiei, va rămâne,
cu îngăduinţa dumneavoastră, un secret în continuare…
Dar
felia de pâine unsă cu usturoi şi bulion sfârâind în tigaia cu ulei de la
Piatra Neamţ trage după ea un şir de superbe amintiri. La fel şi
nemaipomenitele coquilles Saint-Jacques de
la Le Pré Catelan sau bouillabaissa de la Marsilia… sau trufele… sau… câte
alte minunăţii de aromate amintiri şi bunătăţi.
Proust ştia el ce ştia…
(Din
Daruri neaşteptate de Oana Pellea– în
volumul Intelectuali la cratiţă.
Amintiri culinare şi 50 de reţete, ed. Humanitas, 2012)
Etichete: Festinul literar de vineri