Auzisem de ceva timp că
s-a deschis în Centrul Vechi un paradis al îngheţatei şi curiozitatea ne-a scos
din casă ieri şi ne-a mânat drept la Cremeria Emilia. Noi nu suntem foarte
mare fani îngheţată, dar ne place aşa cum ne plac baloanele de săpun, pentru
simplul motiv că ne fac să ne simţim din nou copii. E ceva foarte inocent în a
te bucura de linguriţa plină cu îngheţată şi există probleme pe lumea asta pe
care numai ea le poate rezolva. Cum a zis şi poetul (ok, era, de fapt, un
maratonist), fără îngheţată ar fi întuneric şi haos.
Ne-a plăcut din prima
locul pentru că zumzăia de lume şi omuleţii de acolo s-au dovedit a fi deschişi
şi prietenoşi.
Locul arată bine, cu
mese albe şi scaune inscripţionate, becuri joase, afişe înrămate şi un dulap cu
diverse tipuri de vase. Pe mine, interiorul m-a dus cu gândul la designul minimalist
scandinav ce dă mereu senzaţia de spaţiu, lumină şi relaxare.
Magia se întâmplă jos,
unde îngheţata este păstrată în recipiente cu capac, tartele şi prăjiturile fiind
etalate în toată spledoarea lor în galantare. Frigiderele sunt şi ele pline de
bunătăţi. Cremeria Emilia vinde şi mai multe feluri de cafea, fiind, cred, un
adevărat rai pentru cei mai feroce cafegii.
Am bâjbâit puţin în
alegerea “gusturilor” pentru că toate ne şopteau cuvinte îmbietoare, cu
promisiuni din cele mai dulci. Că am ajuns aici, cred că mi-ar fi plăcut mai
multă limba română în meniu. Nu sunt cârcotaşă, sigur că fiordilatte sau Bacio con
nocciola del Piemonte sună mai bine aşa, dar eu vreau să nu-mi scape nimic.
Noi ne-am înfruptat din
trei minunăţii: am zis că dacă tot e festin şi duminică (:P), s-o facem ca la
carte. Luc şi-a luat o cupă cu două arome, fistic şi lămâie (14 lei), iar eu –
un cuore croccante con amareno e
cioccolato şi biscottino con frollini
al cacao, adică cireşe şi ciocolată, plus ceva crocant asemănător cu
chipsurile de ciocolată (14 lei). Am împărţit apoi un bicchierino (adică un pahar mic) Emilia cu fistic şi ornat cu fulgi de migdale (10 lei). Inspirat, Luc
a făcut şi o schiţă de viitor desen, care mie îmi place mult. :)
Chiar dacă nu eşti
cunoscător, simţi că nu e îngheţata pe care-o iei de la colţul străzii. Toate
aromele sunt fine şi mătăsoase, culorile sunt pale, nu fosforescente ca la
amintitul colţ de stradă, şi asta e de bine. Bicchierino avea chiar un gust neted de ciocolată albă care mângâie
subtil papilele. Cu asemenea date, a fost datoria de onoare a linguriţelor
pofticioase să nu lase pic de îngheţată în pahare.
La final, omuleţii de
la capătul linguriţelor pofticioase şi-au dat mâna şi au plecat, îndulciţi,
spre alte provocări: filmul Avengers, cu mic popas la Ex Libris, şi au ajuns
acasă uzi ciuciulete, dar roşii în obraji şi zâmbitori. :)
Cremeria
Emilia se află în Centrul Vechi, pe strada Franceză, nr. 38-42.
Etichete: Bucuresti, Centrul Vechi, Cremeria Emilia, inghetata, recenzie