Picnic în mai - Pal Szinyei Merse
De neuitat îmi sunt
ospeţele de la Văratec date de maici la hramul Sfintei Maria Mare. Mai văd şi
azi faţa albă întinsă pe masa din cerdac,
împodobită cu micsandre şi ramuri mici de brad. Ceremonia începea cu
rugăciunea bunei maici Tatiana, care-L chema pe Domnul să binecuvânteze
bucatele aduse, şi se sfârşea cu rugăciunea ei de mulţumire pentru îndestularea
hărăzită.
Pe
un platou se aduceau ciuperci pane, însoţite de un bol plin cu mujdei; de pe o
altă farfurie ne îmbia pateul de ficat, clădit asemeni unui tort şi garnisit cu
pătrunjel şi roşii. Urma o supă aurie servită din castron cu polonicul mare. După
aceea apărea pe tavă un pui fript, dolofan şi dichisit pe laturi cu salbe de
cartofi întregi, înăbuşiţi în unt. Masa se încheia cu o grămadă de plăcinte
calde din mere dulci, culese din livadă, şi cu tablaua de cafele negre şi
lichior.
Afară de maica Tatiana,
de părinţii şi de bunica mea, se mai aflau acolo câteva doamne moldovence care
dădeau savoare mâncărurilor de sărbătoare cu fel de fel de snoave şi poveşti.
Aperitivele cereau glume şi versuri
săltăreţe: de obicei se recita din Păstorel; supa trezea acelor doamne nostalgia
tinereţii, pe fondul Iaşilor de altădată; friptura îndemna la destăinuiri
sentimentale, iar plăcintele cu mere ne invitau să ne ridicăm privirile din
farfurii spre grădina însorită, cu pomii grei de roade coapte, spre turlele
bisericii din zare. Cafeaua şi lichiorul le îndulceau pe moldovence, care
prindeau să cante vechi romanţe, cu glasul tremurat şi ochii-ntredeschişi. Tot
ce mâncaserăm se prefăcea atunci în melodie şi visare şi melancolie.
(Din
Ceremonii de Monica Pillat – în
volumul Intelectuali la cratiţă.
Amintiri culinare şi 50 de reţete, ed. Humanitas, 2012)
Etichete: Festinul literar de vineri