Fată mâncând pâine - Cecilio Pla y Gallardo
Într-o amiază proaspătă
de primăvară, la începutul anilor ’60, mama se întorcea de la serviciu. Era
împovărată de tristeţe. Mi-a povestit că simţea atâta jale, încât a început să
se întrebe cum ar putea să-şi pună capăt zilelor mai lesne. Tata era atunci în
închisoare, cu o sentinţă care-l condamna pe viaţă. Cum cobora, înlăcrimată,
strada în pantă, mama a tresărit, smulsă din gândurile sumbre de un miros ce
năvălea pe fereastra larg deschisă a unei case cu grădină. O mireasmă îmbătătoare de varză acră şi de sarmale gătite chiar atunci
de gospodină, o mireasmă purtând în ea toată minunăţia existenţei. Atâta poftă
i-a făcut mâncarea, atâta dor s-o guste a cuprins-o, încât şi-a dat deodată
seama că – şi să fi vrut – nu putea muri. Mirosul de sarmale i-a spulberat pe
loc amărăciunea – şi brusc s-a pomenit zâmbind.
Am înţeles-o şi mai
bine când am trăit o experienţă asemănătoare. Sosisem la Ciolpani, la verişoara
mea acasă, de Anul Nou, la prânz. Ea, o artistă neîntrecută, stăpână pe
secretele bucătăriei, avea emoţii mari, ca la examen. Sarmale cum ne-a preparat n-am mai mâncat niciodată de-atunci. Le-am
degustat aproape cu ochii închişi, dorindu-mi să nu mă tulbure nimic şi nimeni
din afară pe când îmi desfătau palatul, atât de plină le era desăvârşirea. La fiecare
îmbucătură simţeam că urc o treaptă către rai, ba la un moment dat am încetat
să mai aud ce se vorbea în preajmă. Suisem pe o culme a bucuriei gustului pe
care n-o pot pune în cuvinte. […]
Mâncarea
devine uneori o cale spre epifanie. Eram după o operaţie
gravă, ce mă purtase chiar pe muchia morţii, şi revenisem înapoi acasă destul
de şubrezită. Nefiind în stare de nimic, şedeam pe un fotoliu, vegetând, când mama mi-a adus pe tavă o farfurie cu
dovlecei fierţi, bine amestecaţi cu brânză. La prima înghiţitură am început să
plâng, iar la a doua nu mai puteam să mă opresc din hohote. “E-atât de rău ce
ţi-am gătit?” s-a speriat mama, vrând să-mi ia din faţă farfuria. “Nu, nu,
e-atât de bun, încât simt că mă-ntorc la viaţă”, am bâiguit printre suspine.
Mâncând, trăiam minunea că exist, şi descoperirea mă cutremura.
(Din
Ceremonii de Monica Pillat – în
volumul Intelectuali la cratiţă.
Amintiri culinare şi 50 de reţete, ed. Humanitas, 2012)
Etichete: Festinul literar de vineri