Petrecere - Jules Alexandre Grun
Pe
la începutul anilor ’60, am petrecut cu soţul meu câteva Revelioane la – pe atunci
– ultraelegantul hotel ARO din Braşov. Eu mă flatez că nu sunt superstiţioasă,
dar am totuşi superstiţia că aşa cum îţi merge de Revelion îţi va merge tot
anul. În realitate, tot anul trăgeam mâţa de coadă, cu împrumuturi de la o
chenzină la alta, dar de Revelion eram şi noi “cineva” (care-i pluralul de la cineva?). Şi Braşovul era nins şi vătuit de zăpadă ca într-un basm de Crăciun, şi
copacii erau împodobiţi cu dantele şi cristale de chiciura argintie, şi
ascultam concerte de orgă la Biserica Neagră, şi totul era frumos şi magic.
Într-un
anume an, ni s-a spus că nu vor participa la petrecerea de Revelion decât
locatarii hotelului […].
Curgeau
antreurile; mai păstrez şi azi meniurile tipărite pe fâşii de mătase albă, cu
franjuri, ca nişte mari semne de carte. La aperitive, aspicuri de curcan cu caleidoscopuri de legume multicolore sub crusta
străvezie, terine de căprioară, vol-au-vent
de ciuperci, coşuleţe de aluat cu icre negre şi roşii şi o fantastică salată de
andive […]
(Din
În căutarea madlenelor pierdute de Antoaneta
Ralian – în volumul Intelectuali la
cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete, ed. Humanitas, 2012)
Etichete: Festinul literar de vineri