Ceai de vară - Thomas Barrett
Aş numi acea parte a
vieţii mele “epoca glucidelor”. Cu mari paranteze ulterioare, dar tot ecouri
ale copilăriei. Dulciurile pregătite în
fiecare duminică erau încurajatoare ca o victorie, prăjiturile precum Bubenspitz, cu marmeladă şi nucă şi un
grilaj de aluat deasupra (din care am mâncat din nou abia peste decenii, la
Viena) – un lux, “tortul de griş”, din
care niciodată n-a mai rămas vreun strop, în răcitorul cu mari calupuri de
gheaţă cumpărate la cinci dimineaţa – un simbol al supravieţuirii (era
prăjitura preferată a mătuşii mele, scăpată cu viaţă dintr-un lagăr precum cel descris
de Herta Müller şi Oskar Pastior). Au fost anii în care biscuiţii tari (fără
unt), numiţi de noi “stâncoşi” (altminteri, în vremuri normale, aluatul s-ar fi
numit “nisipos”), puteau fi ronţăiţi fără mustrări de conştiinţă. Dar cel mai mult îmi plăceau anotimpurile
dulceţurilor, borcanele ca nişte pietre scumpe, după-amiezile în care ţi se
oferă câte un fruct confiat pe tavă, într-o linguriţă strălucitoare, cu un
pahar aburit de apă alături – şi te simţi important. Sâmburii de caisă care
se dezvăluiau prin pereţii de sticlă (înlocuind migdalele, despre care am aflat
mai târziu că există…) mi-l aminteau tot pe Goethe, şi aşa mi-am închipuit
mereu, în anii de şcoală, ce voia el să spună în Ultimatum (Natur hat weder Kern, noch Schale – “natura nici sâmbur,
nici coajă nu are”). Borcanele acelea transmiteau o lumină stinsă, stârnind în
mine toate dorurile de ducă ale Săgetătorilor, mi se părea că vine de peste
mări şi ţări… peste care aveam să trec într-o bună zi… da, voi pleca peste mări
şi ţări.
(Din
Glucide, lipide şi Euripide de Grete
Tartler – în volumul Intelectuali la
cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete, ed. Humanitas, 2012)
Etichete: Festinul literar de vineri