Piaţa de legume - Joachim Beuckelaer
Îmi doream să fiu
corăbier sau aviator. Şi într-adevăr, peste ani, parantezele la această “epocă
a glucidelor” s-au alcătuit. Am ajuns în Egipt pe când părinţii mei încă
trăiau; în scrisorile de atunci le descriam fructele exotice, zecile de feluri de nuci şi seminţe, alune,
năut, libb prăjit, vânzătorii de
dulciuri şi fructe în lungi gealabii, trecând cu căruţe şi răcnind răguşit.
Le povesteam de tahina, un sos de susan, şi ta’miya,
un fel de sandvici cu ful, verdeţuri
şi condimente nemaivăzute de mine până atunci, de salăţi ca măcrişul, hummus cu boabe galbene, mai bune ca
orice alune prăjite. Le vorbeam despre aşteptarea Ramadanului şi dulciurile
speciale mâncate în ospeţele de seară, după ce înceta postul: kunafa
(din miere, nuci, un fel de fidea foarte fină şi tot felul de alune),
baclava autentică – ce minunăţie! – basbusa
(din griş, miere, alune, unt şi mirodenii). Sau pomeneam de tirmis, un fel de boabe de porumb
murate, şi altele pentru prima oară gustate. Şi de fiecare dată uitam să-mi
pun o dorinţă!
[…] …adolescenţa mea
impregnată de romantism german m-a trimis, neavând altă cale, spre miezul
livresc al acelor lumi. Am fost la curţile califilor şi am călătorit cu
elefantul cu care Harun-al-Rashid îi trimitea comori, manuscrise şi un ceas cu
apă lui Carol cel Mare. Am aflat, alături de abbasizi, despre gastronomie, arta
vinurilor şi creşterea cailor. Parantezele la epoca glucidelor mi-au adus înainte cărţi despre “cataifuri cu înveliş ca banana,/ cu
migdale şi zahăr ales”, de care cel ce
le gustă se bucură “ca unul care se-apropie de succes”. Sosuri ce pâlpâie
galbene ca dinarul, unt feciorelnic “stârnind plictisitul stomac iar la viaţă”,
aluaturi mai fine decât sufletul brizei, zaharuri strălimpezi ca aripa de
lăcustă, “tarhonul în floare, alături de boiaua şi caperele”, “mici curmale
asemenea perlelor verzi/ ce le poartă-n gherdan subţirea iubeaţă”, măsline ca
nişte puncte diacritice pe scrierea brânzeturilor, mentă, coriandru şi ghimbir
ca o vocalizare de-arome, plăcinte descrise de poeţi […] astfel că-ţi vine
să plângi că nu le ai înainte…
(Din
Glucide, lipide şi Euripide de Grete
Tartler – în volumul Intelectuali la
cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete, ed. Humanitas, 2012)
Etichete: Festinul literar de vineri