SanThe Fitoceainărie, răsfăţ şi fapte bune


În vară am descoperit un loc. Iar locul ăsta este atât de magic, încât vă provoc să nu “eliberaţi” prinţesa din voi… Jur că o să vi se pară imposibil! Intri şi-ţi vine să urli că nu ţi-ai luat o fustă-tutu şi că în picioare ai tenişi în loc de conduri. Toate combinaţiile de culori sunt, da, calde şi moi, ceainăria fiind pe de-a-ntregul mai potrivită pentru şuşoteli şi chicoteli feminine decât pentru orice altceva.

Bine ai venit la SanThe Fitoceainărie, o să te simţi grozav!


Aş vrea să-ţi spun că sunt colţuri care or să-ţi fure privirea mai mult ca altele. Dar n-ar fi adevărat pentru că peste tot unde te uiţi e ceva ce-o să-ţi placă sigur: mesele şi scaunele albe, ramele roz cu macrameuri în ele, canapeaua cu perne jucăuşe, ceainicele, ceşcuţele şi farfurioarele pentru bunătăţi, perdelele în culori pastelate, pernuţele pentru căţeluşi şi mâţe de la intrare, buchetul de lavandă, orhideele din ghivece, ziarul foarte vechi înrămat şi pus la loc de cinste, cărţile din bibliotecă, farfuriile pictate.






La etaj, mai este o cameră ca o bomboană, de un roz puternic, îmbunat de pufurile confortabile în care poţi să uiţi de timp şi de lume. Când am văzut-o prima dată m-am gândit imediat la petreceri de copiliţe blonde care vin şi-şi împrietenesc păpuşile Barbie din dotare, jucându-se liniştit pe covorul moale. Am trecut recent pe acolo şi în camera aceasta şi-a găsit loc şi un copac cu crengile pline de înţelepciuni, adică citate deştepte la care poţi să reflectezi între două sorbituri de ceai.


Mai merită spus că SanThe este prima structură de economie socială a municipalităţii, că a fost înfiinţată din fonduri europene, iar angajaţii provin din medii defavorizate. Meniul este bogat, constând într-o varietate mare de ceaiuri, cafea la nisip, supe, salate, prăjituri, aluaturi dulci şi sărate sau băuturi din fructe proaspete. Toate produsele costă 8 lei, iar ceainăria practică şi faimoasa “cafea în aşteptare” prin care oricine poate să cumpere o cafea, o prăjitură sau o supă caldă şi să o lase în aşteptare pentru un străin nevoiaş care nu şi le poate permite.

Despre bunătăţi – numai de bine. Tot ce am mâncat a fost proaspăt şi delicios, ceaiul e şi el foarte bun şi de-abia aştept următoarea vizită ca să încerc şi salatele cu diferitele topping-uri: seminţe de in sau de dovleac, caju, goji, merişoare, migdale etc. 


De ai drum prin Centrul Vechi, opreşte-te şi la SanThe Fitoceainărie. Savurează un ceai, mănâncă o felie de chec, scrie, lucrează, şopteşte, visează! Dacă vrei, fă şi o faptă bună. Vei pleca mai roz pe dinăuntru, mai plin de lucruri pe care să le faci, mai zâmbitor şi relaxat.


SanThe Fitoceainărie se află pe strada Lipscani la nr. 104 (punct de reper: Biserica Sf. Gheorghe). 

Etichete: , , ,