E ultimul episod din
vacanţă şi nici nu-mi vine să cred cât m-am lungit cu poveştile. Evident că
amintirile s-au estompat, dar aromele sunt încă prezente în minte, aşa că,
dac-ar fi să vă dau un sfat încă de la început, aş spune doar că ar fi bine să fi
mâncat ceva drăguţ înainte sau măcar s-aveţi o clementină sau un porridge la
îndemână. Punând cap la cap fotografiile, stomacul meu a luat-o razna de mai
multe ori, şi-a dorit, ba chiar a plâns de neputinţă şi s-a răzvrătit împotriva
iaurtului cu care am încercat să-l îmbun. Well, n-aveam tagliatelle cu fructe
de mare sau gofre cu ciocolată şi frişcă, să fim serioşi.
În Toulouse am început
cu brânza. Au brânză francezii, ştiţi bine, se pricep la brânză şi sunt mari
consumatori. Am mâncat destule feluri de brânză franţuzească în zilele acelea,
mi-au plăcut aproape toate, m-am întors acasă cu câteva tipuri, plus vreo 3-4
felii pentru raclette. Din păcate, toată aventura mea cu brânza n-a fost fotografiată.
Aşa s-a întâmplat şi nu-mi pare rău deloc.
Ce-mi pare cel mai rău,
totuşi, este că am avut ocazia extraordinară de a călca într-un resto mai
fancy, unde am făcut poze, dar nu-mi aduc aminte exact ce am mâncat. Ştiţi cum
e… Vezi, auzi, mănânci ceva extraordinar şi crezi c-o să ţii minte la perfecţie
ce ţi s-a întâmplat. Ei bine, ghici ce? Nu-i adevărat. Mintea noastră e maestră
la înşelătorii din astea.
Să înceapă festinul vizual!
Toulouse are mai multe restaurante
listate în ghidul Gault et Millau, iar unul dintre ele este şi Monsieur Marius.
Gault et Millau este aproape la fel de influent ca mai celebrul Michelin, diferenţa
între cele două fiind că Gault et Millau se concentrează mai mult pe la nouvelle cuisine. Şi nouvelle a fost
şi-n farfuria noastră. Meniul se schimbă în fiecare zi, cel de la prânz e mai
ieftin decât cel de seară (20 de euro comparativ cu peste 30 de euro seara),
iar chef-ul, Nicolas Brousse, tocmai a fost numit jeune talent de către Gault et Millau. Mai jos vedeţi ce am mâncat
noi.
Cremă de mazăre cu kumquat și crème fraîche
Ou, hribi și fregola sarda, un tip de paste originare din Sardinia. Delicios felul acesta de mâncare!
Pește în stil asiatic
Ficat de vacă
Singurul lucru pe care pot să-l spun despre desertul de aici este că avea gust pronunțat de ou.
Fromage du jour
Într-o zi mai
friguroasă ne-am “adăpostit” la Criollo Chocolatier. Asta pentru că francezii
ştiu să facă şi ciocolată, nu numai brânză. Am văzut destule ciocolaterii în Toulouse
şi toate au muşteriii lor, sunt sigură. Criollo Chocolatier se află pe locul
unei foste librării şi ne-a trecut prin multiple senzaţii. În faţa vitrinelor cu ciocolată de tot felul, l’embarras du choix capătă noi valenţe, iar modul cum sunt prezentate te
dă pur şi simplu peste cap. Noi ne-am luat ciocolată caldă, iar în preţul
inclus ne-au dat şi trei pătrăţele de ciocolată la alegere. Da, a fost genial
de bun, decadent şi savuros.
3 tipuri de ciocolată caldă pentru noi: una cu vanilie, una cu citron vert și una cu galanga, o specie de plantă ce seamănă cu ghimbirul, dar care nu are deloc gustul acestuia. Bun!
Densă, cremoasă, excelent făcută
În Carcasonne, am vrut
să mănânc gaufre cu ciocolată şi frişcă pe
stradă. And I did! Am luat-o şi mi-am înfipt dinţii în ea cu toată pasiunea
de care eram în stare.
În Albi, înainte
să intru în muzeul Toulouse-Lautrec şi înainte de întâlnirea cu cea mai
frumoasă grădină, am dat iama într-un sandviş. Nu e mare lucru, dar când ţi-e
foame, poate însemna totul.
La final, un ospăţ
marin. După ce-am plecat de la Sète, ni s-a făcut foame şi ne-am adăpostit de
vânt în Agde pe un vapor-restaurant. Bun şi mult festinul cu fructe de mare şi
peşte, una din cele mai bune mese din vacanţă. De fapt, cred că e pe acelaşi
loc cu cea din ultima noastră seară în Florenţa.
Ciorbă de pește cu sos și brânză
Somon
Pește la cuptor
Tagliatelle cu fructe de mare
Fructe de mare pane
Tiramisu
Înghețată
Spuneţi drept: nu-i aşa
că vă e puţin foame?
Etichete: branza, calatorii, ciocolata calda, Franta, fructe de mare, gaufre, luna de miere, peste, restaurante, sandvis, vacanta