Natură moartă - Jean Metzinger
Apropiindu-se de masă
pentru aperitive, oaspetele şi gazda
băură, cum se cuvine, un păhărel de votcă, luară ceva gustări – aşa cum ia
gustări toată imensa Rusie, indiferent dacă e la ţară sau la oraş! - , adică tot felul de murături şi alte cele care îţi
provoacă poftă. Merseră în sala de mese – înaintea lor, precum o gâscă
graţioasă, mergea stăpâna. O masă nu
prea mare era întinsă pentru patru persoane. […]
- Ciorba de varză,
sufleţelul meu, a ieşit astăzi de-a dreptul delicioasă! spuse Sobakievici,
gustând din ciorbă şi punând în farfurie de pe platou o bucată mare de niania – un fel de mâncare obişnuită
care se serveşte împreună cu ciorba de varză şi care e alcătuită dintr-un
stomac de oaie umplut cu hrişcă, creier şi cu carnea de pe ciolanele animalului. O asemenea niania,
continuă el adresându-se lui Cicikov, nu veţi avea ocazia să gustaţi în oraş,
acolo o gătesc dracu ştie cum! […]
După costiţele de
berbec, a venit rândul brânzoaicelor
– fiecare dintre ele mai mare decât o farfurie -, apoi al curcanului de mărimea unui viţel, umplut cu tot felul de bunătăţi: ouă,
orez, ficăţei şi câte şi mai câte. Aşa că totul s-a aşezat ca un bulgăre
imens în stomac. Cu asta prânzul s-a cam terminat; însă, când s-au ridicat de la
masă, Cickov a simţit că are cu cel puţin un pud mai mult. Merseră în sufragerie,
unde apăruse deja gemul pe farfuriuţă – ceva ce nu semăna nici cu perele, nici
cu prunele sau cu vreun fagure - , de care însă nu s-a atins nici oaspetele şi
nici gazda. Stăpâna casei ieşi cu scopul de a umple cu gem şi alte farfuriuţe.
(din
Sufletel moarte de N.V. Gogol -
“Întâmplări din Gastropolis. 14 mărturii şi investigaţii de neuitat din cetatea
ideală a gastronomilor şi gastrofililor”. Colecţiile Cotidianul)
Etichete: Festinul literar de vineri